230714 02A

Månedens Fisk Juli 2023

Som vinder af titlen Månedens Fisk Juli 2023 har vi udvalgt Callum Martin´s aborre på 1,3 kg og 47 cm fanget på en lille aborre fisket under flåd i Hammersø d. 14. juli.

Juli startede med det stabile højtryk der havde givet os høje temperaturer, tørke og et stabilt vejr med stille morgener og aftener og luft i dagtimerne.
Sidste halvdel af måneden blev vejret mere ustabilt og der begyndte så småt at komme nedbør af betydning.

Måneden bød på mange havdage til småbådene, hvor især aftenerne hvor vinden lagde sig blev udnyttet til at gøre gode fangster af de mange arter der gør sig til i det 17 -18 grader varme vand.

Makrelfiskeriet er blevet bedre for hvert år, og tendensen er at det er i juli det sker. Og i år har der lige som de seneste år i juli været dage, hvor det ikke var et spørgsmål om hvor mange makreller man kunne fange, men hvor mange man havde lyst til/overkom at håndtere.
Det er en god ide at lægge bånd på den blodrus der kan indtræffe når der er så mange fisk, og give sig lidt tid til at få renset fiskene og lagt på køl, så det ikke blot er mange, men også gode, fisk man har med hjem i den varme sommer.


Det er vigtigt at holde stram line, når mange makreller går på forfanget på én gang. Vær opmærksom på, at slækkes trækket i linen, er det ikke som makrellerne er røget af. De er på vej op i vandsøjlen. Med det resultat at forfanget kræver lang tids opklaring. Det er en god idé at have ekstra forfang parat, så man kan fiske medens stimen er der.

Makrellen kan fanges over hele dagen når man kommer ud over 10 15 meter vand.
Så kan man være hjemme til grilltid og servere absolut friskfanget fisk for familien, som Tomas Rothe Wollny gjorde efter en god dag på havet 28.juli.

Kokken hurtige grillmenu:

Makrellerne lægges ca. 1,5 time i saltlage: 1 liter vand, 350 gram salt og lidt sukker.
Derefter skylles fisken og duppes tør.
Makrellen ridses på begge sider.
Der pensles lidt hvidløgsolie på begge sider
Makrellen grilles på begge sider til den slipper på risten.
Lad den hvile i ca. 5 minutter.
Server den med grillede friske grønsager.
Velbekomme.


Der har været enorme mængder sild i år, og kommer man ud på 15 -30 meter vand har de hele juli også kunnet fanges i dagtimerne.


Makrel og sildefiskeriet fra småbåde i et sommervejr som vi har haft i år, er velegnet for selv de mindre børn. Og med de fine torsk der er at fange mellem sild og makreller, kan sådan en dunketorsk blive en god bifangst. Og et trofæfoto der nok giver et lille smil på læben på en aldrende lystfisker om mange år. Som Storm Ipsen fra Rønne der i solnedgangen d. 27. juli poserer med kæmpetorsken.

I sommermånederne er det mest udbredte kystfiskeri nok molefiskeriet, hvor især sildefiskerne kender deres besøgstid. Og det er lige op til solnedgang og så længe der endnu er lidt lys i sommernatten.
Som sommeren går på held bliver tidspunktet mere bekvemt for dem der ikke er til natteroderi. Til gengæld bliver det hurtigere mørkt. Så perioden med fisk er kort, men intens.


Kysten er tæt besat af lystfiskere i juli. I hvert fald på molerne når vi nærmer os solnedgang, hvor fiskere i alle aldre tropper op for at fiske sildene når de trækker ind til kysten for natten. Og for de heldige kan fangsten suppleres med nogle makreller.

Kystens havørreder er i topform, og det er fantastisk velnærede fisk man kan kroge her på toppen af deres ædegilde.

De store mængder fødefisk i det lune vand trækker ind om natten, og giver de fiskere der trodser sommervarmen og hopper i waders i ydertidspunkterne morgen og aften, nogle flotte trofæfisk. Hvor konditionsfaktoren får et yderligere skub op ad, da de i forvejen velnærede fisk ofte har et maveindhold på flere hundreder gram.


Mikkel Jensen fra Allinge er de senere år blevet bidt af en gal sommerørred, og benytter sig af alle de få lejligheder han kan presse ind mellem pligter og jagt, til at fange de flotte stærke blankfisk i morgen- og aftentimerne. Her med endnu et par af de imponerende sommerfisk fisket på nordkysten 20. juli.

 

En stor del af fiskene er de grønlændere vi fiskede på i vinters.
De er nu fisk lidt op i 50´erne på centimeterskalaen og med en vægt godt over 2 kg.
Men de helt store fisk er der også. Vi ser ofte at nogle af årets største ørreder bliver taget om sommeren.
Således så vi at der kom en ny fisk ind på en tredjeplads i Årets Ørred, da Chris Exsteen fra Nexø rapporterede om en på 4 kg og 70 cm fanget 8. juli ved Svenskehavn.


Den store gedde er nok en arketypisk drengedrøm. Så de mange fritimer sommeren er gavmild med over for de unge fiskere, er et godt aktiv når den skal udleves.
Jonathan  Sonne fra Svaneke har mange fiskedrømme som han udlever, men gedderne forsømmes ikke af den grund. Flot sommergedde på 101 cm, fanget i en af de mange søer den flittige fisker boltrer sig i.

Det alsidige sommerfiskeri i søerne er på sit højeste de sidste par sommermåneder.
Fiskene er færdige med legen og udnytter de sidste par sommermåneder med at æde sig til årets tilvækst og få ophobet noget energi inden vinteren.

Det er især de helt unge fiskere der bruger sommerens mange frie timer med lys til at gå på opdagelse i alt hvad der er af søer, moser og vandhuller i øvrigt.
For at fange nogle af de store fisk de har fået berettet om, men nok også som udslag af den uimodståelige ungdommelige trang til; at hvis der er en fisk i vandet, så skal den også kunne fanges.


Medefiskeriet efter søernes fredfisk har mange facetter. En fisketur en flot sommerdag i den flotte natur ved Borgesø garneret med en fin karusse, det er en god oplevelse der fortjener en fangstrapport. Emil Sølve Ipsen fra Rønne med dagens gode fangst.

Og ofte kommer en god fangst ganske uventet. For det er ikke altid den art man fiskede efter, der også er den der bestemmer sig for at tage ens agn.
Det har nok været tilfældet da Callum i Hammersøen fiskede med en aborre under flåd, der typisk vil resultere i en gedde.
Men en aborre er lige som gedden ikke kostforagter, og tager også gerne for sig af artsfæller.
Og en af de kapitale aborre vi ser Hammersøen levere jævnligt, er så absolut en god fangst at have på sin fangstjournal.

Tillykke til Callum med den fine fangst.
Gavekort kan afhentes i butikken.