230212 04

Månedens Fisk Februar 2023

Som vinder af titlen Månedens Fisk Februar 2023 har vi udvalgt Niels Fastrup´s flotte overspinger på 4,25 kg og 72 cm fanget på sydkysten 12. februar.

Februars fangstrapporter bød på havørred, havørred og havørred.
Måneden bød på frisk vind fra skiftende retninger og milde temperaturer.
Lidt nattefrost i starten og slutningen af måneden, og dagtemperaturer der kom op omkring de 5 grader og mere mange af dagene.


Fuld dagskvote til Emil Schønemann d. 12. februar hvor det lod til alle der nærmede sig kysten fik fisk.

Første halvdel af måneden blev der meldt om et fantastisk grønlænderfiskeri.
Kulminerende d. 12. februar med fem fangster bare her på siden.
Det faldt sammen med varmt vejr der trak op over landet, der gav os nogle dage hvor der blev målt dagtemperaturer på op til lige ved de 10 grader.

Lige hen over midten af måneden kom så stormen Otto, og resten af måneden faldt temperaturen igen, dog kun så vi nøjedes med lidt nattefrost sidst på måneden.
Det lagde en dæmper på fiskeriet. Men meldingerne gik på at fisken var der, den tog blot meget forsigtigt. Der blev fortalt mange historier om store mistede fisk i de dage.


Flot grønlæder på Arnager fanget og flot præsenteret af Anders Schou Jensen.


D. 27. februar med koldt og klart vejr. Magnus Andersen med flot overspringer der havde søgt kystnært i det kolde vand. Ud over en god fangst, også et flot trofæfoto der fortæller en historie; en tilfreds fangstmand og et klart indtryk af de forhold fisken er fanget under.


Brian Bøgh Petersen fra Næstved med flot overspringer på 4,3 kg og 73 cm fanget 12. februar på sydkysten

I en måned med udelukkende havørred i fangstrapporterne plejer det at ligge lige til højrebenet at vælge den største som Månedens Fisk.
Men med to fisk så tæt på hinanden som tilfældet er denne gang, har vi valgt at benytte lejligheden til også at vurdere billedet i fangstrapporten og komme lidt rundt om fangstfoto.

Et billede er obligatorisk i fangstrapporterne.
Billedet er sammen med datafelterne grundhistorien i fangstrapporten.
Det vigtigste er dokumentationen. Så billedkvaliteten kommer i anden række.
Ofte er et foto taget under svære forhold med adrenalin i kroppen, våde og kolde fingre der ikke kan betjene elektronikken og andre besværligheder der kan opstå når der skal tages foto i felten.

Med den journalistiske tilgang; at et dårligt billede er bedre end ikke noget billede, stiller vi ikke krav til fototeknisk kunnen og æstetisk sans.
Men med en side der fungerer på flere platforme, er der et par simple krav der gør sig gældende for at billedet fungerer i layoutet og på skærmen.

Først og fremmest er det mest hensigtsmæssigt at tage sit fangstfoto med billedet "liggende". At man ligger kameraet ned og tager billedet på samme måde som man oftest ville tage det med et gammeldags konventionelt kamera.
Vi bruger billeder taget "stående", men det gør ofte at vi må skamklippe et ellers godt trofæfoto for at få det til at passe til layoutet. Hele billedet kan så åbnes i stående format.

Mere vigtigt er, at billedet sendes ind i et ikke komprimeret format.
Et komprimeret billede der tælles i kilobytes, vil på medier med en skærmstørrelse større end mobiltelefonen, fremstå grynede og mere ligne et dårligt print end det flotte trofæfoto det oprindeligt var tiltænkt at være.
Denne komprimering sker ofte når billedet bliver sendt med sms, messenger o.lign. Når der udveksles billeder mellem telefoner, brug da fuld størrelse eller filoverførsel.

Så med den på, har vi udvalgt Niels Fastrup fra Rønne med et "liggende" billede versus Brian Bøgh Petersen fra Næstved med et "stående" billede.
Begge med et fint trofæfoto og to flotte fisk.
Men med denne måneds opsang, lykkedes det altså Niels at ligge sig til titlen denne måned.

Begge fisk blev i øvrigt fanget på den nævnte 12. februar hvor fangsterne kulminerede.


Niels Fastrup med den flotte overspringer på 4,25 kg og 72 cm der giver ham titlen Månedens Fisk Februar 2023.

Tillykke til Niels med den fine fangst.
Gavekort kan afhentes i butikken.