230820 01A

Månedens Fisk august 2023

Som vinder af titlen Månedens Fisk August 2023 har vi udvalgt Silas Agregaard Nielsen´s fine torsk på 3,85 kg og 71 cm fanget på pirk ud for Rønne d.20. august.

Den regnfulde vestenvind fra juli fortsatte en uge ind i august og kulminerede med sommerstormen Hans.
Efter stormen gik vinden i øst i en periode med et markant temperaturfald. Havtemperaturen gik fra knap 18 til ca. 14 grader over stormen. Den kom dog op på over de 17 grader igen inden månedens udgang.


Borgedalssøen i Rø plantage lader til at levere godt fiskeri af karper i alle størrelser.
Callum Martin fra Gudhjem med flot skælkarpe på 4,3 kg fanget 2. august på majs.

Når ikke stormen lige raser, er der dejligt i skoven og ved søen i august måned.
I det lune vand er det højsæson for fredfiskene der er i gang med at æde sig til årets sidste tilvækst.
Det er der gode muligheder for at nyde her på øen.
Foruden de private vande der er mulighed for at få adgang til, er de mange søer både statsskoven og kommunen har givet frit fiskeri i, for de flestes vedkommendes rigtigt attraktive søer at fiske i.

I august kom der et par rapporter der sammen med tidligere rapporter i år, indikerer at Borgedalssøen i Rø plantage er ved at udvikle sig til et attraktivt karpevand, der leverer karper i alle størrelser.
Og en rapport fra grusgraven i Robbedale viser at der stadig er store sudere at fange.
Søerne med frit fiskeri kan findes på henholdsvis kommunens og stasskovens hjemmesider.


Grusgraven i Robbedale. Suder på 54,5 cm fanget af Mie Buhr Karstens fra Svaneke 2. august


Kysten leverer også i august fine havørreder. Flot fisk på 50 cm fanget af Immanuel Steimel fra Arnager på sydkysten 19. august.

August bød også på nogle fine havørreder på kysten.
Kystfiskerne er ikke særlig flittige i sommermånederne, men de der trodser traditionen med at havørredfiskeri er en vinterting, viser at det er lidt synd og skam.
Sommerfiskeri efter havørred lever helt op til vinterfiskeriet. Og så er det altid fisk i topform der fanges i sommermånederne.
Den store forskel fra vinterfiskeriet, er at fiskeriet om sommeren fortrinsvis foregår i ydertidspunkterne morgen og aften. De lyse timer vi har ekstra om sommeren.
Og så har den teknologiske udvikling også gjort sit. De åndbare materialer der bruges til waders i dag, er langt mere attraktive at hoppe i her i sommervarmen end det vi fiskede i før i tiden.


Flot sommerørred fra Bøjerenden fanget af Morten Drews fra Nexø 28. august. D. 16. september ændrer sommerørreden sig overnite til en farvet ørred.

Småbådsfiskerne nyder også de mange muligheder der er i sommermånederne, og igen i august blev der rapporteret om næsten alt godt fra havet.

I modsætning til kystfiskerne, har småbådene godt fiskeri også i dagtimerne når der skal fiskes havørreder.
Det er især i overgangen fra det kystnære til det dybere vand at havørreden skal findes i sommermånederne. Oftest mellem de 6 til 15 meter vand, og hvilken del af spektret vil så afhænge af temperatur og lokale forhold.


Havørrederne tager godt for sig af sommerens overflod af føde i august. Tromletyk ædedolk fanget af Michael Hansen fra Birkerød på blink efter dipsydiver på 10 meter vand 13. august.

Det lader til at det fantastiske makrelfiskeri vi har set de seneste år, også i år toppede i juli.
Dog var der med lidt flid og tålmodighed stadig muligt at løbe på gode stimer med makreller.

Der er tendens til fiskeriet på makrel, sild og torsk stagnerer i august.
Også i år var der pludselig lidt ind i måneden langt færre fisk at se på loddet for småbådsfiskerne på deres sædvanlige fiskepladser.
Hvor det, især hen under aften, de foregående par måneder trak op med store mængder sild og dertil hørende predatorer som torsk og makrel.
I august kom trækket senere, hvis det kom. Så ofte var der der først fiskestimer under båden ved eller efter solnedgang. Og med de lyse nætters afslutning, er der så kun en ganske kort periode med det hektiske aftenfiskeri.


Per Clausen fra Rønne var blandt de flittige makrelfiskere der også var heldig at finde lidt i august.

Det meste af måneden kunne det være lidt af en udfordring at fiske torsk.
Det var fortrinsvis flokke af meget små småtorsk der var på pladserne. Og det er lidt trælst, for ikke at sige formålsløst, at fiske alt for små småtorsk op fra 20 meter vand.

Og så pludselig var der en uge med store torsk.
Det oplevede fiskerne på en meget fisket lokalitet nordvest for Nørrekås.
Fra omkring d. 20. august og en uges tid frem, stod der store buler af torsk på fra ca. 15 til 25 meter vand, hvor fangsterne fortrinsvis var torsk på fra 60 cm og op til lidt over 70 cm.
Og det er jo i denne tid store torsk.

Og det er rigtigt rart når der dukker solstrålehistorier op blandt alle de skrækhistorier vi ellers har at fortælle om østersøtorsken.

Og når der er gode fisk at fange, er Silas ofte at finde på pladsen.


Silas Agregaard Nielsen fra Rønne med Dagens Torsk der så også blev Månedens Fisk.

Vi glæder os sammen med Silas over at der stadig kan fiskes en god torsk.

Tillykke til Silas med den fine fangst.
Gavekort kan afhentes i butikken.