Maj 2008

Kyst

25. Maj 2008

Fanger: Per Clausen, Rønne
Fangst: Havørred
Lokalitet: Rønne Nordstrand
Tidspunkt: Kl. 21.50
Vægt: 1.9 kg
Længde: 54 cm
Endegrej: Brøndum, gul/grøn

Egne kommentarer:
Var en tur på nordstranden, hvor jeg ankom en lille times tid før solnedgang.
Det er ret facinerende at aftenfiske på stranden på denne årstid. Vandet er helt levende. Når man vader på sandbunden, skræmmer man for hvert skridt hele stimer af tobis op fra deres skjul i sandet. Og smolten springer lystigt rundt om én, imponerende hvor højt de kan komme op i forhold til deres størrelse. Og ind imellem er der større fisk der afslører deres tilstedeværelse med uro i overfladen, det må være det rene slaraffenland at være rovfisk under de forhold.
Jeg fiskede fortrinsvis fra og omkring de små rev der ligger lidt over 100 meter nord om Hvide odde. Der var lidt løse alger i vandet, men i dag ikke i overfladen, så med kølen fisket højt med enkeltkrogen som den er monteret med, var der kun minimum af problemer med det.
Hornfiskene nappede jævnligt, men dem jeg fik blev genudsat, de er ikke så store som dem der var for tre uger siden.
Men så en halv times tid efter solnedgang, hvor jeg stod og fiskede fra det smalle rev, fik jeg så hugget der adskilte sig fra de andre. Vinden havde lagt sig og dermed forsvandt problemerne med de løse alger, så jeg havde i mellemtiden skiftet til en Brøndum da jeg nu kunne fiske med spinstop trods trekrog. Og det gav pote. Fisken tog godt ude i kastet. Der er en rigtig fræk revkant derude, der ofte er god for en god fisk. Og denne gang en rigtig god én. 1.9 kilo på bare 54 cm. Og stort set uden maveindhold.
Efter landing af vidunderet var det ved at være mørkt, men jeg gav den lige et kvarter mere i skumringen. Ude på revet står jeg så med sandbund på begge sider og en vanddybde på ca. 1 meter. Og flere gange var det tydeligt at der var jagende rovfisk helt derinde. Rundt om mig, og ofte med bare 5 til 10 meters afstand fra mig, flygtede hele stimer småfisk fra jagende fisk, så man kunne følge fisken rute på stimen der skræmt sprang ud af vandet. Jeg fiskede på de fisk der afslørede sig på denne måde, og fik så en lille torsk.

Dagens vejr kl 12.00
Vind. Nordøst 6 m/s
Temperatur: 12 til 15 C
Sol
1022.2 til 1023.0 hpa

 

Kyst

24. Maj 2008

Fanger: Nikolaj M. Jensen, Rønne
Fangst: Torsk og hornfisk
Lokalitet: Vang Pier
Tidspunkt: Kl. 20.00
Vægt:
Længde: 
Endegrej: Sildeforfang ned pirk

Egne kommentarer:
Så fik jeg min første torsk samt hornfisk på stang

Dagens vejr kl 15.40
Vind. Nordøst 5 til 8 m/s
Temperatur: 13 til 16 C
Sol
1018.8 til 1019.3 hpa

 

Kyst

20. Maj 2008

Fanger: Carsten Fonsdal Mikkelsen, Hasle
Fangst: Torsk
Lokalitet: Pieren i Vang
Tidspunkt: Kl. 21.30
Vægt: 1.142 kg
Længde: 46 cm
Endegrej: Ægte Jensen-kopi, 75 gr

Egne kommentarer:
Den ægte Jensen-kopi har vist sig at være en god ven at have med i tasken. Siden jeg anskaffede det første eksemplar i december har den ene gode torsk efter den anden ladet sig friste. Faktisk er dagens fangst en af de mindste med sine "kun" godt 1,1 kg. Jeg har nemlig aldrig været på tur med denne pirk uden at fange torsk over kiloet, og med fisk omkring de 2.5 kilo som de største.
Stangen er iøvrigt en 15 år gammel 10" Daiwa, som jeg dengang gav 99 kr. for. Med kastevægte på 40 til 80 gram har jeg hidtil mest brugt den til bundsnøre efter en kasse flade øretæver, men den har virkelig taget sine tæsk på det svære spinnefiskeri de seneste måneder.

På en god halv times fiskeri, hvor jeg brugte en del tid på at trække mig fri af bunden (tak til fireline!) blev det kun til denne ene torsk, og så en skrubbe, der efter årstiden må siges at være ved usædvanlig god huld. Den var kroget ved gællen og fik sin frihed igen. Men den bliver en rigtig fin fangst i løbet af en måneds tid.

Dagens vejr kl 13.20
Vind. Skiftende 3 til 4 m/s
Temperatur: 11 til 12 C
Sol
1018.7 til 1019.3 hpa

 

18. Maj 2008

Fanger: Frederik M Jensen, Rønne
Fangst: Karusse
Lokalitet: Hammersø
Tidspunkt: Middag
Vægt: 
Længde: 
Endegrej: Krog med majs

Egne kommentarer:
Denne Fisk er jeg faktisk temmelig stolt af :)

Dagens vejr kl 14.00
Vind. Vest til nordvest 2 til 7 m/s
Temperatur: 10 til 12 C
Sol
1008.5 til 1008.9 hpa

 

12. Maj 2008

Fanger: Jesper Schiøtt, Rønne
Fangst: Gedde
Lokalitet: Privat mose
Tidspunkt: Aften
Vægt: 8 kg på lipgrip
Længde: 
Endegrej: Busterjerk Rød/hvid 15 cm

Egne kommentarer:
Var med Tommy i mosen.
Da efteråret var meget dødt i mosen som ellers plejer at holde en meget fin snitstørrelse på gedderne, havde vi besluttet at maj/juni skal have en chance før vi giver op.
Og det var godt, for i aften levede den op til sit gamle ry. Vi fik flere gode mellemfisk ud over denne 8-kilos.

Dagens vejr kl 12.20
Vind. Nordvest til nordøst 5 til 7 m/s
Temperatur: 15 til 19 C
Sol
1019.0 til 1019.9 hpa

 

11. Maj 2008

Fanger: Natasja Jensen, Rønne
Fangst: Suder
Lokalitet:
Tidspunkt: Kl. 10.00
Vægt: 2.3 kg
Længde: 
Endegrej: Majs

Egne kommentarer:
Jeg var en tur ude med far om morgenen 2. pinsedag for at prøve lykken med at fange en fisk. Jeg fik en fisk. Det var en sude..

Dagens vejr kl 11.20
Vind. Skiftende 2 til 4 m/s
Temperatur: 18 til 21 C
Sol
1023.4 til 1023.6 hpa

 

11. Maj 2008

Fanger: Allan Agregaard, Rønne
Fangst: Spejlarpe
Lokalitet: Privat mose
Tidspunkt: Kl. 4.00
Vægt: 14.1 kg
Længde: 
Endegrej: Boilies

Egne kommentarer:
Ja så kom årets første karpe på land.
Efter et par nulture lykkedes det endelig at få fisk på land. Og det var da også noget af en bandit.
Ikke en imponerende fight men den har måske været lidt sløv i det, som jeg selv, der kl 04.00 meget tidligt.
Fantastisk tur med dejligt vejr og hygge.
Håber der kommer mange ture som disse i løbet af året.

Knæk og bræk til alle

Dagens vejr kl 11.20
Vind. Skiftende 2 til 4 m/s
Temperatur: 18 til 21 C
Sol
1023.4 til 1023.6 hpa

 

Båd

11. Maj 2008

Fanger: Jesper Schiøtt, Rønne
Fangst: Havørred
Lokalitet: Ud for Boderne
Tidspunkt: Midt på dagen
Vægt: 3.5 kg
Længde: 
Endegrej: Apex, 5.5 grøn/sølv

Egne kommentarer:
Var med Sven på havet.
Laks var der ikke, så vi besluttede at prøve havørreden.
Det blev til denne fine fisk og en del torsk.

Dagens vejr kl 11.20
Vind. Skiftende 2 til 4 m/s
Temperatur: 18 til 21 C
Sol
1023.4 til 1023.8 hpa

 

Kyst

10. Maj 2008

Fanger: Per Clausen, Rønne
Fangst: Hornfisk
Lokalitet: Stranden ved Nørrekås
Tidspunkt: Kl. 18.30
Vægt:
Længde: 
Endegrej: Kølpirk

Egne kommentarer:
Ugen over har jeg fisket på Rønne Nordstrand fra lidt før solnedgang til det blev mørkt.
Hele perioden var præget af hvad man for maj måned kan kalde hedebølge. Og helt usædvanligt for en højtryksperiode i maj, med stort set ingen vind. Dejligt vejr til at gå og hygge sig på stranden i, og nyde når aftenkøligheden sætter ind, for vandtemperaturen er stadig ret lav, så man skal være lige lovlig varmt klædt på. Svær balance.
Der er et stort problem for tiden, og det er alle de løsrevne alger der flyder i vandet. Man må fiske de steder man kan finde hvor der er hul igennem eller vade ud så man kommer fri af det værste. Og det ændrer sig hele tiden, både fra dag til dag, men også fra det ene øjeblik til det andet, så det er algerne der bestemmer hvornår det er tid at flytte på sig. Grunden til jeg valgte Nordstranden, er at jeg regnede med at de  fortrinsvis østlige vinde der gav fralandsvind dér, ville give de bedste muligheder for at finde frit vand. Og så kender jeg en sten på odden langt ude hvor man oftest kan kaste ud over nogen rene stykker.
Søndag og mandag var hornfiskene moderat agressive indtil solnedgang, hvor bidelysten så stilnede af og der blev fred til at kroge en ørred. Begge aftener landede jeg en af slagsen på lidt over to kg. Men utroligt nok fisk der stadig ikke var helt blanke endnu, de er længe om at ændre status i år.
Tirsdag var der så rigtigt gang i hormonerne i hornfiskene, de bed aggressivt på alt der blev smidt i vandet, og de fortsatte indtil det var mørkt og jeg stoppede fiskeriet. Men jeg fik da kroget en havørred lige da jeg skulle hjem, en udleget fisk mere, dennegang nok lige under halvandet kg.
De følgende dage var der så hornfisk i lange baner.
Lørdag lod jeg så Nordstranden hvile, jeg skulle ned og grille på stranden ved Nørrekås. Men da der var børn med, blev jeg heldigvis opfordret til at medbringe en fiskestang, så fiskeriet kom ikke til at hvile helt.
Og det er jo spændende sager der foregår under overfladen. Da der var ved at være varme på grillerne, fattede jeg fiskestangen og gik ned ad stranden med et par nysgerrige forventningsfulde børn i hælene. Nede for enden af stranden hvor stenene begynder, så jeg nogle hornfisk der afslørede deres tilstedeværelse ved noget uro i overfladen, og efter et par kast kunne jeg til frydefulde skrig lande en fin hornfisk. Fisken blev aflivet og båret i procession hen til resten af selskabet og med fryd i sindet fremvist. Vi rensede fisken, skar den i småstykker, den krydredes med salt og peber og så kom den på grillen sammen med alle de andre gode sager der var kommet på i mellemtiden.
Men det mest spændende var det der var tilbage: Det afskårede hovede! Det fik ungerne lang tid til at gå med.
Og med denne lille historie vil jeg benytte lejligheden til at minde om Lystfiskeriets Dag der i år foregår på søndag, d. 18. maj, i Hammersøen og på Hammerhavn.
Se Lystfiskeriets Dag 2008
Søndag, der var den sidste dag i denne periode med det stille varme vejr, var jeg så tilbage på Nordstranden på en sen aftentur. Der var fortsat god gang i hornfiskene, men den gennemgående størrelse på dem var betydeligt mindre en på de foregående ture. Men det er jo også det vi altid har sagt: Det er de største der kommer først.

Dagens vejr kl 14.40
Vind. Skiftende 2 til 4 m/s
Temperatur: 20 til 21 C
Sol
1023.5 til 1023.6 hpa

 

Kyst

5. Maj 2008

Fanger: Carsten Fonsdal Mikkelsen, Hasle
Fangst: Hornfisk
Lokalitet: Espersen
Tidspunkt: Kl. 12.30
Vægt: 0.462 kg
Længde: 70 cm
Endegrej: Makrelstykke fisket på bobleflåd

Egne kommentarer:
Så kom årets første hornfisk i hus.
Desværre var vejret næsten alt for godt. I begyndelsen stod en svag vind lidt på tværs og skabte lidt bevægelse i vandoverfladen. Men medens jeg riggede til igen, efter at have fået denne fisk afkroget, lagde vinden sig fuldstændigt, og Østersøen stod spejlblank og døsig tilbage - og yderligere små 45 minutters fiskeri gav ikke noget resultat.

Dagens vejr kl 13.00
Vind. Sydvest til vest 3 m/s
Temperatur: 14 til 17 C
Sol
1029.2 til 1029.9 hpa

 

4. Maj 2008

Fanger: Jesper Schiøtt, Rønne
Fangst: Gedde
Lokalitet: Privat sø
Tidspunkt: Morgen
Vægt: 4.2 kg
Længde: 
Endegrej: Grødeblink

Egne kommentarer:
Maj er også geddetid.
Var på den årlige geddetur med to fiskekammerter i en mose vi kun fisker i denne ene gang om året.
Der er meget grøde og derfor er den meget svær at fiske i. Fint for så kan jeg jo få prøvet alt det finlir man kan købe til den slags fiskeri. Lige noget for en grejtosse som mig.
Ja, det gik som det plejer. Jeg fik bank af de to gamle med almindelige skeblink og små spinnere. De forstår ikke problemet med at sidde fast i grøden hele tiden. Tre kast med grøde og et kast med fisk. Det er det tempo de kører i.
Nå, men en pæn gedde blev det da til, samt nogle mindre, alle fanget på finlir som poppers, små jerkwoblere, spinnere til grødefiskeri samt grødeblink.

Dagens vejr kl 14.30
Vind. Nordvest 2 til 3 m/s
Temperatur: 12 til 17 C
Sol
1027.4 til 1028.4 hp

 

Kyst

4. Maj 2008

Fanger: Søren Bertelsen, Nexø
Fangst: Havørred
Lokalitet: Skansen
Tidspunkt: Kl. 15.00
Vægt: 1.7 kg
Længde: 59 cm
Endegrej: Rørflue, Skansesokken

Egne kommentarer:

Dagens vejr kl 14.30
Vind. Nordvest 2 til 3 m/s
Temperatur: 12 til 17 C
Sol
1027.4 til 1028.4 hpa

 

Kyst

4. Maj 2008

Fanger: Carsten Fonsdal Mikkelsen, Hasle
Fangst: Torsk
Lokalitet: Vang pier
Tidspunkt: Kl. 19.50
Vægt: 2.05 kg
Længde: 59 cm
Endegrej: Ægte Jensen kopi, ca. 75 gr.

Egne kommentarer:
Det er fortsat ikke de helt store stimer torsk, jeg møder derude. Men der er lidt hver gang, og størrelsen er der ikke noget i vejen med. Det er nemlig alle undermålerne der brillierer ved deres fravær. Jeg håber de er derude, ellers venter der jo nok nogle magre år. Udover den viste torsk, gav denne tur yderligere en på 49 cm og 1108 gram.

Dagens vejr kl 14.30
Vind. Nordvest 2 til 3 m/s
Temperatur: 12 til 17 C
Sol
1027.4 til 1028.4 hpa

 

Kyst

3. Maj 2008

Fanger: Nikolaj, Rønne
Fangst: Gedder
Lokalitet: Privat sø
Tidspunkt: Kl. 12.30
Vægt: Ca. 3 kg
Længde: 75 cm
Endegrej: Skalle

Egne kommentarer:
Nikolaj, Simon og Alexander efter fint geddefiskeri.

Dagens vejr kl 14.50
Vind. Sydvest til nordvest 5 til 5 m/s
Temperatur: 12 til 15 C
Sol
1026.2 til 1026.9 hpa

 

Kyst

1. Maj 2008

Fanger: Simon Funch, Hasle
Fangst: Gedde
Lokalitet: Privart sø
Tidspunkt: Kl. 19.30
Vægt: 2.3 kg
Længde: 70 cm
Endegrej: Skalle

Egne kommentarer:

Dagens vejr kl 18.10
Vind. Sydvest til vest 2 til 3 m/s
Temperatur: 9 til 11 C
Finbyger
1012.3 til 1012.8 hpa