Fine fisk - køl dem ned

Med foråret kan vi atter se frem til nogle måneder med mange spændende fiskearter at fiske på.

29. april 2020
Af Per Clausen

Især fra småbåd, men også fra kysten, er der frem til efteråret fine muligheder for at sikre sig nogle gode fangster af de mange gode spisefisk der er at fange kystnært.


Et hattrick i en eller anden kombination er ofte et resultat af fiskeriet i sommerhalvåret

Især her i de lune måneder er det vigtigt for kvaliteten af den fisk man hjembringer, at fangsten er blevet korrekt behandlet.

En hurtig afkøling straks efter fangsten i koldt vand nogle minutter, hvorefter fisken lægges på køl, er nok det optimale man kan gøre for at sikre en god kvalitet.

Jeg tager nogle ekstra køleelementer med, end jeg skal bruge i køle-boxen/tasken/spanden.
Inden jeg starter fiskeriet lægger jeg de ekstra elementer i en spand vand, hvorved det hurtigt bliver til isvand.
Straks efter fangsten kommer jeg fisken i det kolde vand, hvor den ligger og nedkøles nogle minutter inden jeg renser den og lægger den på køl.


En spand vand og et par køleelementer giver hurtig og effektiv nedkøling af fangsten

Det gode vejr vi har haft siden sidst i marts og her i april har allerede givet mig flere gode ture i jollen.

Hidtil har jeg blot hjembragt torsk.
De er til at finde, men især sidst på dagen og ind i solnedgangen optræder de tæt ikke langt fra land.
Det er dog mest meget små torsk under mindstemålet. Men den daglige kvote på fem fisk skal man de fleste dage ikke gøre sig bekymring om at kunne opfylde.

De fleste torsk jeg har fanget ud over undermålere, er torsk på 40 til 45 cm. Og så får jeg som regel også en eller to omkring de 55 cm.
Dem på 55 cm kigger jeg godt efter for kondition. De er ofte ikke lige så gode i kødet som de små "tangtorsk". Der til gengæld kystnært er fantastiske spisefisk. Fem fisk på 40 -45 cm giver snildt 1 til 1,5 kg lækker filet.

Når jeg fisker torsk, fisker jeg oftest med ophængere. Dels fordi torsken ofte foretrækker ophængerne, men mest fordi jeg satser på også at fiske andre fiskearter.

Jeg bruger fortrinsvis et forfang med en hovedline på 0.60 og tjavser på 0.45. Bruger man tyndere line vil man ofte få forfanget flået i stykker.
Og rent praktisk krøller de kraftige forfang mindre.
Krogstørrelsen går jeg efter så små kroge som muligt. Så er der gode chancer for sild. Først når silden er det primære mål går jeg ned i tyndere forfang med mindre kroge.

Især de fine makreller der ofte er at fange her i sommerhalvåret har jeg haft held med at fange ved at kombinere fiskeriet.
Ofte har jeg fanget makreller ved at jeg under torskefiskeriet, ofte fordi jeg registrerer aktivitet oppe i vandsøjlen på ekkoloddet, jigger pirk og forfang hurtigt op gennem vandsøjlen. Ofte sidder de på pirken, men også ofte på ophængerne. Nogle gange begge dele.

På en af turene fik vi nogle små sej.
Gråsej og mørksej er samme fisk. Sej er blot det officielle navn.
Der findes også en der nogle gange kaldes for lyssej. Det er den fisk der har lubbe som officielt navn.
Nogle år invaderes de indre danske farvande af småsej. Og vores fangst af småsej tyder på vi får sådan et år i år.
De vil i år ikke opnå særlig stor størrelse, men får hurtigt en størrelse hvor de kan anvendes. Der er ikke mindstemål på sej i Østersøen.
Sejen er ret delikat og nem at filetere eller tilberede på anden måde. I år skal man blot beregne antal til menuen som med sild og makreller. Hvilket sandsynligvis ikke er noget problem, hvis de optræder lige så talrigt som de andre år de har invaderet. Så er det at sammenligne med sildefiskeri når først stimen er der.

Fladfisk er også en god fisk at have med hjem og er ganske fornøjelig at fiske.
Jeg fik en på en plet jeg kender på ca. 20 meter vand med mange muslinger, deres fortrukne føde, hvor de ofte optræder. Men de skal lige have en måned eller to til at spise sig fede.